Wanneer is een liedje goed?

Deze vraag krijg ik vaak naar mijn hoofd, dan zeggen ze: “Hoe weet jij nou of dit liedje goed is?” of “Hoe wist jij dat dit door ging breken?” Eigenlijk zijn deze vragen heel simpel te beantwoorden: dat hoor je gewoon. “En hoe hoor je dat dan naatje?” Het is niet zo dat je 1, 2, 3 kunt horen of een liedje goed is, dat klopt. Als je lang genoeg in het vak zit kun je wel horen of een liedje gaat aanslaan.

Mijn moeder vergeleek het met kunst. Je kan een museum binnenlopen en daar een schilderij zien die je leuk vind, maar je kan niet zeggen of dit kunststuk goed is of niet. Kunstcritici kunnen een museum binnenlopen en daar een schilderij zien die ze fantastisch vinden, want het heeft bepaalde aspecten wat dat schilderij goed maakt. Ik ben dan geen kunstcriticus, maar wel een muziekcriticus.

Belangrijkste aspect van muziek is dat een liedje onderscheidend is in zijn genre. Als je bijvoorbeeld voor het eerst blof hoort, dan vind je dat helemaal fantastisch. Ga je wat meer nummers van blof luisteren, dan ga je denken: “Hee, dit nummer kende ik toch al”, omdat al die nummers erg op elkaar lijken. Zelfs als ze een liedje van nirvana coveren, dan weten ze dat te ‘verbloffen’. Anders zit dit als je naar bijvoorbeeld sufjan stevens zou gaan luisteren, deze man is zo ‘gek’ dat hij geniaal is, heb je wel vaker bij gekken. Als je een nummer van Sufjan Stevens luistert, dan ga je in eerste instantie denken “wat is dit?!” en in tweede instantie “DIT IS ZO TOF”. En vooral die “wat is dit?” reactie geeft aan dat het onderscheidend is in zijn genre.

Maar ook al denk je “wat is dit?!”, dan hoeft dat natuurlijk niet meteen een hit te worden. De eerste keer toen je blof luisterde kon je immers ook denken “wat is dit?!”. Dat laatste heeft dus te maken dat je veel muziek van veel verschillende soorten stijlen zal moeten aanhoren, voordat je ergens een oordeel over kan vellen. Als laatste wil ik ook nog melden dat of een liedje goed is, totaal niets met smaak te maken heeft. Ik vind bijvoorbeeld Lady Gaga minder, maar dat is mijn smaak, want als ik het uit dit oogpunt bekijk, denk ik wel steeds “wat is dit?!”. Zo dus ook met kunst, je kan denken van een bepaald schilderij “die is lelijk”, terwijl het De Nachtwacht betreft.

Nu hebben jullie deze informatie gelezen over het goed zijn van een liedje, maar dan zou je wellicht nog kunnen denken dat ik uit mijn nek zit te praten, omdat ik misschien helemaal niets van muziek weet. Dat zou ik graag even willen ontkrachten, want ik had de woensdag voordat Elbow – Lippy Kids megahit werd, deze plaat al als Naatje’s Plaatje bestempeld. Ook hier te lezen: http://www.gouwestadyouth.nl/2011/02/naatjes-plaatje-is-megahit-op-3fm-geworden/ . Nog een reden dus om iedere woensdag rond 19h10 naar Gouwestad te luisteren.

Naast deze informatie wil ik nog even melden dat ik een nieuw item op mijn blog krijg: De Gastschrijver. Dit is iemand waarvan ik denk dat deze wel verstand heeft van muziek en deze mag dus een stukje schrijven op mijn blog (over muziek uiteraard). Iedere maand hoop ik een nieuwe gastschrijver te strikken. Deze maand te beginnen met ‘Goudvis’ en die maand daarna krijgen we een stukje van ‘Sharr’ (aka Sharon). Denk jij ook iets van muziek te weten en wil je dus ook een keer gastschrijver zijn, dan kan je gerust een reactie achterlaten. Ook komt er binnenkort weer een Naatje’s Plaatje terugblik en ik moet nog steeds de top 3 van vorig jaar vermelden.

~ door De Nater op 21/02/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: