Naatje’s Plaatjes terugblik 2

We hebben inmiddels weer een paar maanden Naatje’s Plaatje op Gouwestad gehad bij het programma Gouwestad Youth. Daarom gaan we nu weer even een terugblik werpen op wat er met de plaatjes gebeurd is. Ook de beschrijving van de plaatjes zal hier komen te staan. De lijst met liedjes is ook te vinden op spotify.

12/1 The Medics – City

Dit jaar begon ik met een voorspelling welke bands het helemaal op festivals zouden kunnen gaan maken, ik begon om precies te zijn met de Medics. Al sinds november weet ik van deze band, en tot en met de jaarwisseling is dit één van mijn favoriete liedjes geweest. Niet alleen ik was onder de indruk van deze band, ook 3voor12 was onder de indruk, waardoor ze de 3voor12 selecteert… van de maand december werden. Echter, pas in 2011 kwam hun succes: ze stonden op noorderslag, bij de wereld draait door en hebben een groter platenlabel aangetrokken. Dus, mijn voorspelling dat dit bandje het helemaal op festivals zou gaan maken, komt waarschijnlijk uit. Maar waarom zal dit bandje het dan gaan maken? Eigenlijk is het een heel simpel concept: opzwepende nederrock. De liedjes kan je eigenlijk al na 1 luisterbeurt meezingen en het liedje blijft hangen. Ze noemen het zelf dansbare rock à la The Strokes en de Editors. Dansbaar is het zeker, ik heb meermalen mijn buren het leven zuur gemaakt door het hele huis door te hossen op dit liedje. Wat mij betreft is dit dus een zeer terechte keuze geweest.

19/1 Shaking Godspeed – GODSPEED

Mijn 2e Nederlandse band die de eer van mij kreeg om het waar te maken in 2011. Net als mijn vorige Naatje’s Plaatje is Shaking Godspeed ook 3voor12 selecteert geweest, dan wel van een paar maanden eerder. Je zou kunnen concluderen dat ik relatief laat was. Echter, in tegenstelling als bij de Medics hebben deze jongens hun succes nog niet kunnen omzetten in veel optredens. Wel zijn ze door een jury verkozen om naar sziget te gaan (ten koste van Krach en Baskerville), maar daarna heb ik vrij weinig van ze gehoord. Waarschijnlijk moeten we tot sziget, of een ander festival, wachten voor we kunnen zeggen of deze band een succesvol jaar heeft. Ik vind wel dat ze veel succes zouden mogen krijgen, want net als the Medics komen ze met energieke nederrock. Zelf had ik verwacht dat ik meer van Shaking Godspeed dan van The Medics zou horen, tegendeel was echter waar.

26/1 Party Harders vs. The Subs – Pope of Dope

De meest ondergewaardeerde plaat van deze reeks Naatje’s Plaatjes. Misschien dat het komt omdat het Belgen zijn, want Triggerfinger en Goose willen ook maar niet van de grond komen, maar daarover later meer. Zoals gezegd, het zijn Belgen en zoals bekend, ik ben groot liefhebber van de Belgische scene. Hun land mag dan het record “langst zonder regering” hebben en ze mogen dan af en toe een beetje dom zijn, maar hun muziekscene is écht, maar dan ook écht beter dan de Nederlandse scene. Zo ook hun dance scene, waar je deze plaat toch wel toe mag rekenen. Het is een succes geworden bij onzin radio, waar jullie al kennis van hebben mogen nemen en daar ben ik best trots op. Sinds ik die plaat draaide, duurde het ongeveer 2 weken en toen waren ze om: in 1 uitzending is die plaat 3 keer gedraaid. Niet door mij, overigens, maar door de meest professionele DJ die daar zit, dus dan bereik je 40 luisteraars, in plaats van de 20 normaal. Het wachten is echter op de rest van Nederland.

2/2 R.E.M. – Überlin

Wat doe je als je even niet meer in de nieuwe muziek zit? Precies, kijken naar de grote namen en meeliften op het succes van hun grote naam. Voordeel is dat ik meestal wel eerder weet of een bekende band iets uitbrengt, zo ook nu. Voorwaarde voor bekende bands is wel dat het ook écht een goed nummer is. Gelukkig is dit een goed nummer, het is weer typisch R.E.M., maar je hebt ook weer het gevoel dat je naar een ander geluid van R.E.M. luistert. Het is in tegenstelling tot de vorige paar Naatje’s Plaatjes absoluut geen energiek nummer, maar dit is weer meer een nummer om in de auto te draaien. Het is namelijk ook niet een heel sentimenteel nummer, dus je barst niet in tranen uit als je dit nummer luistert. Gewoon, lekkere achtergrondmuziek, mag ook wel eens onder de aandacht worden gebracht, toch?

9/2 Elbow – Lippy Kids

Waarschijnlijk één van de grootste successen van Naatje’s Plaatje en misschien krijg ik ook niet meer zo’n groot succes. Het was de woensdag nadat het nummer aan de muziekjournalistiek was bekendgemaakt, dat ik deze plaat koos. Mijn vader zei tegen mij: “Houd Elbow in de gaten, want dat gaat waarschijnlijk het album zijn waar men op heeft gewacht.” Dat heeft hij goed voorspelt. Terwijl ik dit schrijf, luister ik naar het nieuwe album van Eldow via spotify. Toen ik dit koos, was het album echter nog niet uit, maar ik wist wel meteen dat ik die single direct Naatje’s Plaatje moest maken. Goede keuze, want de vrijdag nadat het Naatje’s Plaatje was geweest, werd het megahit op 3fm. Waarom is dit zo’n steengoede plaat? Of waarom is deze plaat zo succesvol? Antwoord is simpel: je krijgt kippenvel van het nummer. Plus het feit dat het rond Valentijn werd uitgebracht, maakt dat deze plaat binnen no-time de hitlijsten heeft bestormd. Nog steeds krijg ik kippenvel van dit nummer.

16/2 De Staat – Ah, I See

Na een hoop buitenlands geneuzel is het weer tijd voor Neerlands trots. Groot Neerlands trots: De Staat. De Staat heeft het namelijk gepresteerd om als één van de weinige Nederlandse bands op het buitenlandse festival Glastonbury te staan. Reden genoeg om dus uit te kijken naar nieuwe singles van deze band, en warempel, er was een nieuwe single. Het was nog een goede single ook, 2 vliegen in 1 klap dus. Opvallend aan dit nummer is zeker de autotoeter die erin verwerkt zit. Het creëert als het ware een meespeelfactor, als je die toeter hoort, wil je ook meetoeteren. Perfect om op een snelweg aan je medeweggebruikers te laten weten dat je naar De Staat luistert. Dat laatste heeft 3fm ook meermalen weten te bewerkstelligen, door een aantal vrachtwagenchauffeurs op te bellen tijdens 3voor12 radio om 23:30. Ik kon dan lekker met mijn kazoo meetoeteren. Wat heeft deze plaat bereikt? Behalve die paar draaibeurten op 3fm nog niet zoveel eigenlijk. De plaat waar deze single op staat, Machinery, is echter wel al album van de week geweest en de albumpresentatie was naar het schijnt goed. Niet zo goed als de albumpresentatie van Wait For Evolution, maar alsnog goed. Vannacht om 00:05 is bij 3 On Stage die albumpresentatie te zien, gaat dat zien!

23/2 Radiohead – Feral

Waarschuwing, deze plaat kan ernstige schade toebrengen aan je psyche. Je denkt bij Radiohead natuurlijk aan klassiekers als Creep en Karma Police, maar dat is totaal anders dan wat op de nieuwe plaat Kings of Limb staat. Ik durf het alternatief te noemen, waarschijnlijk het enige alternatieve nummer in deze reeks van Naatje’s Plaatje. Neemt niet weg dat het nummer wat ik uitgekozen heb, een aardig nummertje om te beluisteren is. Iedereen heeft het nu over Lotus Flower, maar ik heb het over Feral. Zoals ik al zei, dit kan ernstige schade toebrengen aan je psyche, want je weet niet wat er gebeurt in dit nummer. Het nummer is raar, maar wel goed. De muziek neemt als het ware een loopje met je hersenen. Naast dat je er naar kan luisteren als je intensief met muziek bezig ben, kan je het ook als achtergrondmuziek in de auto gebruiken, zoals dat ook met REM kon. Overigens, ik kan weinig melden over succes, want de plaat is pas net uit, wel kan ik zeggen dat het album van de week is geweest en dat iedereen het erover had, maar écht succes heeft het (nog) niet gehad.

2/3 Jim Jones Revue – High Horse

De laatste in deze reeks, en dus ook meteen de meest recente. Bij de meest recente kan je meestal niet vertellen over succes en dat ga ik ook niet doen. Wel kan ik je vertellen dat het een aardig plaatje is. Dat is een understatement. Als je de plaatjes aan het begin leuk vonden, dan vind je dit misschien ook leuk. Het is namelijk weer van die dansbare rock. Ik vergeleek het met nummers als Rock Around the Clock, en iemand uit mijn klas vond het inderdaad op Elvis Presley lijken.

Verder

27/10 Handsome Poets – Dance, the war is over: Handsome Poets zijn inmiddels genomineerd voor een Serious Talent award en staan nog steeds in de mega top 50.
3/11 Pet Shop Boys – Together: Is echt niets geworden, je mag spreken van een flop in naatje’s plaatje.
10/11 Gorillaz – Doncamatic: Ik hoorde hem vandaag weer, blijft een lekker nummer. Verder niets bijzonders.
17/11 Triggerfinger – All This Dancin’ Around: Blijft een topalbum, maar nog steeds wilt het nog niet echt lukken bij deze belgen.
24/11 Goose – Can’t Stop Me Now: Toch nog enig succes voor de Belgen, deze stonden op 5 days off en hadden ze naar horen zeggen een topoptreden.

Als je denkt, hier mist een maand, dan kan dat kloppen: ik moet nog steeds mijn top van 2010 publiceren.

~ door De Nater op 07/03/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: