Mijn lentelijstje

Het is april, het is 20 graden geweest, kortom: lente! Lente betekent meestal vrolijkheid, verlangen naar die zomerdagen en uitkijken naar de festivals. Deze invloeden hoor je ook in de muziek terug die rond deze tijd wordt uitgebracht en daarom voelde ik mij geroepen daar een lijstje over te maken. Het zijn liedjes waar je vrolijk van wordt of waar je op een zonnige dag met een wijntje in de hand naar zit te luisteren. Ik presenteer U: Mijn lentelijstje.

1. Daphni – Ye Ye

Een dansplaat waar je lekker mee in slaap kan vallen noemde ik het in de uitzending van Gouwestad Youth. Op de fiets, luisterend naar dit liedje, bedacht ik me dat dit een soort van progdance was. Het begint rustig en je wordt helemaal meegenomen, net als bij progrock. Geen idee of progdance bestaat, maar ik vond het goed bedacht van mijzelf.

Op Soundcloud

2. Jungle By Night – Jungle By Night

Het komt vrij weinig voor dat albums in mijn collectie worden opgenomen, maar de 3voor12 selecteert… van de maand maart heeft die eer. Dit genre, afrobeat genoemd, is vrij onbekend in Nederland. Het genre leent zich perfect voor die warme dagen, want door die Afrikaanse invloeden klinkt het heel rustig. Ik vergeleek het met Typhoon & New Cool Collective, wat ook ongeveer dezelfde sfeer creëert.

Op Spotify, Luisterpaal

3. Radiohead – Kings of Limb

Zo komt er nooit een album voorbij op dit blog, nu zijn het er ineens 2! Daar blijft het trouwens niet bij. Het album van Radiohead dat net voor mijn voorjaarsvakantie werd uitgebracht, is ook goed gangbaar voor de ligstoel. Mijn persoonlijke favoriet blijft het nummer dat ooit Naatje’s Plaatje is geworden, Feral. Door de alternatieve invloeden is het misschien niet zo gangbaar voor de meesten, maar als je van alternatief houdt, blijft dit een aanrader.

4. J. Rocc – Too Many Clowns

Deze plaat kwam voorbij in de 3voor12 draait… podcast van 1 april en ik was meteen onder de indruk. Het is rustige hip-hop. Misschien wel vergelijkbaar met Jungle By Night. Het einde van deze plaat is een beetje raar, maar dat mag ook wel. Ik durf niet te stellen dat dit bovenaan de lijstjes van 2011 komt, maar voor mijn lentelijstje is het perfect.

Op Luisterpaal

5. Sufjan Stevens – Age of Adz

De plaat ligt al een tijdje in de digitale kast met de intentie om hem te gaan beluisteren, maar steeds komt het er niet van. Nu ik in mei naar hun concert ga, was dat een goede reden om eindelijk te gaan luisteren. Wellicht is dit niet zo lente, als de andere platen uit mijn lentelijstje, maar ik vind het leuk genoeg. Met invloeden van hiphop en ook nog wel de Sufjan Stevens invloeden, zoals we die kennen van Illinois, klinkt dit als een erg vrolijke plaat. De nummers gaan van links naar rechts, maar de vrolijke fluit is in elk nummer wel een soort basis. En het koortje, het koortje mag natuurlijk niet ontbreken op een Sufjan Stevens plaat en dat koortje maakt het ook vrolijk, dat maakt dat het dus toch een plaats verdiend in mijn lentelijstje.

~ door De Nater op 03/04/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: