Popmuziek is springlevend.

Als reactie op het bericht in De Pers “Popmuziek is morsdood” moest ik wel een blog schrijven om het tegendeel te bewijzen. Waarom is popmuziek dood? Wat is eigenlijk popmuziek? Kan popmuziek wel dood? Vooral die laatste twee vragen mis ik in het hele verhaal van De Pers, dat overigens hier te vinden is.

Popmuziek

De naam zegt het eigenlijk al, popmuziek. Pop staat voor populair, ofwel: muziek die in de smaak valt bij heel veel mensen. Meestal wordt dit begrip samen gebruikt met het begrip mainstream, omdat dat eigenlijk dezelfde muzieksoort is. Als je er een definitie aan wilt geven is pop alle muziek die ooit in de top 40 heeft gestaan. Kortom, pop is niet 1 muzieksoort, maar meerdere. Immers, in de top 40 kan een singer-songwriter boven een rockplaat staan. Zelfs ‘De balletjes van de koningin’ heeft in de top 40 gestaan.

Kan popmuziek dood?

Muziek heeft altijd bestaan, in alle lagen van de bevolking en zal ook altijd blijven bestaan. Muziek bind mensen met elkaar. Er is vrijwel niemand die nog nooit een muziekstuk heeft gehoord. Als muziek altijd zal bestaan, dan zal popmuziek waarschijnlijk ook altijd bestaan. Er is immers altijd een stroming binnen de muziek die veel aandacht verdiend in de verschillende media die met muziek bezig zijn, of het nou radio is, of een muziekblad. Kortom: popmuziek kan niet dood.

Waarom is popmuziek dan wel dood?

Wellicht is dood niet het goede woord, uitgemolken is misschien beter. Alle genres die er nu binnen de popscene bestaan, die zijn een beetje uitgemolken. Dat artikel heeft dus ergens wel een kern van waarheid zitten. Mensen die rond de 50 zijn, die zullen altijd zeggen dat de pop van nu één grote herhaling is van vroeger. Deze zullen altijd beweren dat alles wat er nu uitkomt, al eens bedacht is. Ik merk het zelf bij mijn vader die de 40 is gepasseerd.

Gelukkig zijn er altijd bands die het tegendeel bewijzen. Als je deze blog een tijdje in de gaten hebt gehouden, zal je vast hebben gezien dat er weldegelijk nog muziek te vinden is die vernieuwend is (vanuit mijn optiek gezien) en beter dan al die andere mainstream muziek. Daar gaat het dan ook fout, als die betere muziek ineens wel normaal wordt en mainstream, dan gaat het pop heten. Daarom kan pop dus nooit dood.

De Staat & Sufjan Stevens

Dit voorbeeld ontkracht meteen dat hele artikel, want De Staat is (volgens mij) een band die vernieuwend is. Het mag dan misschien wel een combinatie zijn van verschillende stijlen, maar toch… Ik heb in de hele muziekgeschiedenis nog niet het geluid van De Staat ergens teruggehoord. Die andere dan, Sufjan Stevens, ook hij ontkracht dat hele artikel, want er is niemand zoals hij. Alleskunner, zo noemen ze hem bij 3voor12. Dat is hij, alleskunner, want hij kan alles. Het gekke is dat dit soort artiesten maar niet door willen dringen tot de grote groepen.

Conclusie

Popmuziek is helemaal niet dood, maar springlevend. Het is zo dat er weinig variatie zit in de muziek tegenwoordig, maar dat ligt echt aan de mensen zelf, want bands als De Staat en artiesten als Sufjan Stevens bewijzen weer eens dat er variatie mogelijk is. Ik zeg zelf altijd dat je goede muziek hebt, als deze anders is dan anders, ook hier te lezen. Dus, meneer Arjan Terpstra, wat heeft U hierop te zeggen?

~ door De Nater op 07/04/2011.

Eén reactie to “Popmuziek is springlevend.”

  1. 100% mee eens! En leuk dat je juist De Staat aanhaalt. Gewoon uit de Holllandsche klei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: