Naatje’s Plaatjes terugblik 4

We hebben inmiddels weer een jaar Naatje’s Plaatje op Gouwestad gehad bij het programma Gouwestad Youth. Daarom gaan we nu weer even een terugblik werpen op wat er met de plaatjes gebeurd is. Ook de beschrijving van de plaatjes zal hier komen te staan. De lijst met liedjes is ook te vinden op spotify.

10/8 Young the Giant – My Body

We beginnen met een Naatje’s Plaatje, die niet door mij is gekozen. Young the Giant heeft LowLands platgespeeld en de plaat wordt nog steeds platgedraaid op 3fm. Je zou het mainstream meeschreeuw rock kunnen noemen. Opzwepend is het zeker, maar na een paar keer had ik het wel gehoord. Neemt niet weg dat de rest van Nederland nog steeds geniet van dit nummer.

24/8 Babylon Circus – Nina

Dit nummer koos ik in festivaltijd en daar heeft het ook alles mee te maken. Ik was gecharmeerd van het optreden van Babylon Circus op LowLands. Het is vrolijke muziek en het maakt je dag weer helemaal goed. De naam zegt het al, Circus, dat is het zeker. Ook het nummer is te vergelijken met de opgewektheid van Circus C-Mon & Kypski.

31/8 dEUS – Keep You Close

Wederom Belgen op mijn blog. De 4e als ik het goed heb, na Triggerfinger de tweede rockact uit België. dEUS is sterk teruggekomen. Hoe oud ze ook mogen zijn, ze leveren nog steeds zeer puik werk af. Hun werk is zeker ook een blijvertje. Dit nummer is de titeltrack van het album. Het hele album is ijzersterk, zeker met de rouwe stem van Tom Barman, maar ook het instrumentale spel mag er wezen. Het album heeft ook veel succes in de eindlijstjes, geheel terecht natuurlijk. Droom weg met met dit album en bepaald of het ook in jouw eindlijstje had moeten staan.

7/9 Jamie XX – Far Nearer

Jamie XX, onderdeel van The XX (bekend van Islands) heeft solo ook wat leuks gedaan voor de muzikale wereld. Een dromerig liedje met een intro waar je u tegen zegt. Een favoriet van veel indiefans, maar bij het grote publiek heeft deze single niets teweeg kunnen brengen. Jamie XX heeft overigens ook een aardige remix gemaakt van een Radiohead nummer (Bloom). Ook een aanradertje.

14/9 Coevorduh – Tony Feestneus

De leden van De Jeugd van Tegenwoordig gaan veel solo, waarvan Lele natuurlijk het bekendste voorbeeld is, maar dit project van Vjeze Fur mag er ook wel wezen. Iedereen die dit hoort denkt in eerste instantie ‘wat is dit?!’ en in tweede instantie gaat men het leuk vinden. Het is natuurlijk een vrij foute plaat, maar dat mag ook wel eens onderdeel wezen van het geheel. Je kan wel duidelijk de invloeden horen van De Jeugd van Tegenwoordig, maar dat maakt niet uit.

21/9 Gui Boratto – The Drill

Een stukje onvervalste dance is onderdeel van mijn reeks Naatje’s Plaatjes. Gui Boratto kende ik al van No Turning Back, dus daarom lette ik goed op toen deze single voorbij kwam en ja: het is er weer eentje! Het is niet zo dat het behoort tot de top van de top van de top, maar toch zeker wel tot de top.

28/9 Girls – Honey Bunny

Een vrolijk liedje met een rauwe kant. Het is opzwepend en zeker ook een meezinger. Kortom: de ingrediënten voor een fijne popsong. Vandaar dat het ook een maand of 2 in de roulatie is geweest bij 3fm.

5/10 Caveman – Decide

Dit is zo’n nummer dat blijft hangen. Ik luisterde het een tijdje terug weer om te bepalen hoe hoog het zou moeten komen in de eindlijst en meteen zat het liedje weer in mijn hoofd. Een lekker nummer is het ook. Niet te hard, niet te zacht, gewoon: gemiddeld. Dat blijkt ook uit het succes, dat is, verassend: gemiddeld.

12/10 Lefties Soul Connection ft. Fio Mega – Have Love, Will Travel

Na de eerste keer luisteren weet je al dat dit groot gaat worden en dat bleek ook zo te zijn. Het doet rauw aan en een beetje soulachtig. Vooral de whiskystem doet het goed. Het was zeker een kansmaker op de nummer 1 positie als het gaat om singles, maar er was een andere whiskystem, die iets meer impact heeft gehad bij mij. Het is en blijft een blijvertje.

19/10 Buraka Som Sistema – Hangover (Bababa)

Nog zo’n foute plaat. Daar kennen we Buraka Som Sistema ook wel van, foute platen. Wegue Wegue (of Kalemba) was een andere hit, maar Bababa (of Hangover) mogen we er nu ook bijschrijven. Het is jammer dat het niet bij het grote publiek is gekomen, want je swingt wel lekker mee op de beats van deze plaat. Mocht ik ooit in clubs komen te staan, draai ik deze zeker ook.

26/10 Mr. Polska – Gustav

Ze noemen hem Pool van het Jaar en het is een belofte voor 2012 volgens 3voor12. Wat mij betreft was 2011 al zijn jaar met Vinger op de Klitter en deze ijzersterke Gustav. Het is misschien niet wat je gewend bent van mij, maar deze harde rapklanken kunnen mij zeker bekoren. De lyrics kunnen niet tippen aan Steen (volgens de kenners), maar desondanks blijven ze ijzersterk. Ook de beats die de raps begeleiden (en af en toe wat zang) zijn niet onaardig. Even een voorbeeld van de lyrics:

En hij is biologisch, goed voor de natuur, want hij verzamelt oude blikjes opgestapeld in z’n schuur

2/11 Duck Sauce – Big Bad Wolf

Een beetje laat, maar ter gelegenheid van Halloween toch nog deze single van Duck Sauce (bekend van de megahit Barbra Streisand). Speciaal voor Halloween was het nummer opnieuw uitgebracht en toen kwam het nummer ook op mijn netvlies en het is daar blijven hangen. Het is een nogal repeterend nummer, maar dat maakt voor het geheel niet uit.

9/11 Jamie N Commons – The Preacher

Een belofte voor 2012, want deze single is afkomstig van een EP en het album moet nog komen. Deze jongeman van in de 20 heeft nu al een stem waar Johnny Cash u tegen zegt. Dat plus de ijzersterke opzet van The Preacher heeft ervoor gezorgd dat deze jongeman op de eerste plaats staan in mijn top 100 singles van 2011. Als je dit nummer luistert raak je eerst in een zwijmeltoestand, waar je op een gegeven moment abrupt uit wordt genomen. Met een ijzersterk einde door een wanhoopsschreeuw en gitaren die meeschreeuwen is dit een pareltje.

16/11 Spinvis – Club Insomnia

Er is werkelijk niets dat gaat, boven Neerlands fabrikaat. Spinvis levert op zijn oude dag nog eens eventjes een pareltje op. Met tot ziens, Justine Keller laat hij even zien dat hij niet gestopt is met goede muziek maken. Naast de lyrics, waar hij bekend om staat, mag het instrumentale werk er ook zeker wezen. Aankomende vrijdag staan ze in de ochtendshow van 3fm, zeker de moeite waard om dan even te luisteren!

Verder
6/7 Cults – Go Outside: Krijgt plekje 2, wat betreft de zomerliedjes.
29/6 Givers – Up Up Up: Blijft natuurlijk het zomerliedje van 2011. Voor mij dan.
22/6 Benga – Transformers: Als ik deze draai, hoor ik nog steeds positieve reacties.
15/6 Moby – Be The One: Het album (Destroyer) heeft mijn eindlijstje gehaald, maar daar blijft het ook bij.
8/6 The Subs – Decontrol: Deze jongens hebben het voor mij in 2011 zeker wel gedaan. Hun album heeft een plek bemachtigd in mijn eindlijstje.
1/6 Emalkay – When I Look at You: Staat in een paar eindlijstjes, maar meer ook niet.
25/5 The Bloody Beatroots ft. Steva Aoki – Warp 1.9: Heeft de festivals uiteraard weer op stelten gezet.
18/5 Booker T. Jones – Representing Memphis: Heeft het gemaakt tot de longlist van de Flip 2011 (KX Radio)
11/5 The Loves – Bubblegum: Zelfde verhaal als Eins Zwei Orchestra, leuk liedje, maar weinig in de publiciteit.
27/4 The Conflict – Waspoeder Avontuur: Tja…
20/4 Beastie Boys – Make Some Noise: Bij sommigen is dit de nummer 1 wat betreft singles van 2011, dus voor wie het ontgaan is: luister nog een keer.
13/4 Fitz and the Tantrums – Dear Mr. President: Blijvertje in mijn collectie en zeker ook in de collectie van anderen.
6/4 J Rocc – Too Many Clowns: Als stilte een geluid had…
30/3 Daphni – Ye Ye: Blijft een persoonlijke favoriet en daar blijft het bij.
23/3 Eins Zwei Orchestra – Spiral: Ook hier bleef het rustig, wat ik persoonlijk jammer vind, want het is een bijzonder goed liedje.
16/3 Rimer London – Love Dagger: Het bleef rustig rond deze act, wat begrijpelijk is.
9/3 Nobody Beats the Drum – Poisson Vert: Met hun optreden in DWDD hebben ze wat van zich laten horen en ze zijn op dit moment bezig met hun tour door Nederland. Benieuwd wat het nieuwe jaar brengt voor deze gasten.
2/3 Jim Jones Revue – High Horse: Het blijft één van mijn persoonlijke favorieten, verder heb ik niets meer gehoord van deze gasten.
23/2 Radiohead – Feral: Hun album (King of Limbs) heeft hoge ogen gegooid in de eindlijstjes.
16/2 De Staat – Ah, I See: Voor mij is Machinery het album van 2011, waar enkelingen het mee eens zijn.
9/2 Elbow – Lippy Kids: Elbow is hoog geëindigd in de eindlijstjes met hun album.
2/2 R.E.M. – Überlin: R.E.M. is uit elkaar.
26/1 Party Harders vs. The Subs – Pope of Dope: zie 8/6
19/1 Shaking Godspeed – GODSPEED: Het blijft betrekkelijk rustig in het land van Shaking Godspeed.
12/1 The Medics – City: Ze hebben zich zeker op de kaart gezet en hun kerstliedje was ook om te pruimen.
24/11 Goose – Can’t Stop Me Now: Voor mij is Goose absuluut een blijvertje, recentelijk heb ik de mensen van Radio 49 nog het nummer Bend laten ontdekken en dat werd zeer gewaardeerd.
17/11 Triggerfinger – All This Dancin’ Around: Blijft een topalbum, maar nog steeds wilt het nog niet echt lukken bij deze belgen. (en dat blijft)
10/11 Gorillaz – Doncamatic: Succes van dit plaatje is een beetje weg, maar neemt niet weg dat het een goed liedje blijft. (en dat blijft)
3/11 Pet Shop Boys – Together: Is echt niets geworden, je mag spreken van een flop in naatje’s plaatje. (en dat blijft)
27/10 Handsome Poets – Dance, the war is over: Lowlands is een grote flop geworden volgens de meesten, maar dat neemt niet weg dat ze een succesvol jaar achter de rug hebben.

Niet vergeten om aanstaande woensdag weer te luisteren naar kersverse hits en onopgemerkte indie!

~ door De Nater op 03/01/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: