Eurosonic/Noorderslag 2012: De Donderdag

Het programma van #ESNS12 (om het maar even hip weer te geven) is zo uitgebreid dat ik vast niet al het moois kan benoemen in de paar posts, die ik er aan wijd, maar toch zal ik proberen het beste eruit te pikken. Het evenement duurt 4 dagen, waarvan de laatste dag vooral in het teken zal staan van de Nederlandse bands (Noorderslag) en de overige dagen in het teken zullen staan van internationale artiesten. Dit jaar is de nadruk gelegd op Ierland tijdens Eurosonic (het internationale gedeelte). Van alle dagen zal ik mijn blokkenschema aan jullie voorleggen. De tweede dag is hier aan bod: de donderdag.

Asteroids Galaxy Tour, 20h00 – 20h45 (Eurosonic Air)
Wat mij betreft is dit een absolute must see, spijtig voor grote namen als Amatorski en Spinvis (gelukkig kunnen we de laatste nog op zaterdag zien), maar the Asteroids Galaxy Tour gaat toch echt voor. Wie mijn blog in de gaten heeft gehouden de afgelopen dagen, weet dat ik een absolute fan ben van deze dames uit Denemarken. Het was ESNS09 (dacht ik) en toen maakte Nederland voor het eerst kennis met deze dames en iedereen was meteen enthousiast, ook ik. De single Around the Bend is nog steeds een sfeermaker en samen met The Golden Age, beiden van Fruit, zijn ze veel gebruikt in commercials, series en films. Eind deze maand komen ze met een nieuw album (Out of Frequency) en de eerste track van dat album (Heart Attack) is al een catchy liedje, dus dat belooft wat. Hopelijk gaan ze nog meer nieuw materiaal laten horen tijdens hun optreden op het grootste podium van Eurosonic (opmerkelijk feitje: the AGT zijn de enige van buiten de benelux, die daar mogen staan).

God is an Astronaut, 20h15 – 21h15 (Vera)
Ook nog wat Ieren vandaag, maar deze staan wel in de schaduw bij Asteroids Galaxy Tour, dus mijn advies is om het laatste half uur van deze gasten mee te pikken en meer niet. De muziek kan je vergelijken met And So I Watch You From Afar en het zit dus thuis in het postrockhoekje, al is ASIWYFA wel wat meer noiserock, dan GIAA. Laat je meeslepen door het geluid nadat je heen en weer hebt gesprongen bij AGT.

Alamo Race Track, 21h25 – 22h10 (Der AA-Kerk)
De volgende in ons programma is een Nederlandse band. Met hun album Unicorn Loves Deer maakten ze vorig jaar furore op onze bodem. De gelijknamige single belande bij mij ook in de single top 100 en is een perfect liedje om in een vreugdevolle stemming te komen. De vrolijkheid spat ervanaf als je naar dat liedje luistert. Van horen zeggen zijn ze live ook erg sterk, maar er is één probleem: ze staan tegelijkertijd geprogrammeerd met Jamie N Commons en dat is toch wel de grote belofte van 2012 (na AGT)… Uiteraard kan je ook kiezen om voor de helft deze act te zien en voor de helft Jamie N Commons.

Jamie N Commons, 21h30 – 22h10 (Schouwburg)
Iedereen heeft het erover: die jongeman, die zingt als Johnny Cash. Met zijn 22 jaar verbaasd hij jong en oud. Naast zijn mooie donkere stem, maakt hij natuurlijk ook mooie liedjes. Zijn EP The Baron belooft wat voor zijn album en vooral zijn single The Preacher heeft de aarde doen schudden op zijn grondvesten. De al eerder genoemde single top 100 van mij heeft die single dan ook glansrijk op nummer 1 staan. De vraag is natuurlijk of het live ook zo goed is, maar daar twijfel ik niet aan. Mocht het toch tegenvallen, kan je altijd nog terug naar Alamo Race Track, of door naar De Staat.

De Staat, 21h45 – 22h30 (Cathedral)
Geen must see, maar wel een mooie act. De Staat heeft het gepresteerd om vorig jaar een ijzersterk album af te leveren en daarnaast ook nog eens honderden optredens te doen in binnen- en buitenland. De Staat stamt ook van ESNS09 en heeft zich inmiddels bewezen als een topact. Ze zijn origineel, innovatief en staan altijd garant voor een leuk feestje. Een echt festivalbandje, al komt de muziek op de albums naar mijn mening iets meer tot zijn recht.

Triggerfinger, 23h00 – 23h45 (Cathedral)
Eigenlijk kan ik hier precies hetzelfde verhaal houden als bij De Staat: een leuke festivalband, maar geen must see tijdens een festival om nieuwe dingen te ontdekken. Deze mocht uiteraard niet onbenoemd blijven als Belgenband, waar toch de beste muziek vandaan komt wat mij betreft. Maar, geen must see, zoals gezegd.

Moss, 00h15 – 01h00 (Der AA-Kerk)
Wel een absolute must see zijn de jongens uit Amsterdam: Moss. Met I Apologise (Dear Simon) zijn ze bij mij op de kaart gezet en ik kan er nog altijd stil van worden. Ook het album dat eraan staat te komen heeft alweer een single geleverd (What You Want), die op het moment van schrijven uitgeroepen is tot Single van de Week bij 3voor12. Al met al kijk ik dus uit naar dit optreden.

Madeon, 01h00 – 01h45 (Platform Theater, Patio)
Dit is de dag van de jonge artiesten, want hadden we net een jongeman van 22 jaar, nu iemand die even oud is als mij! 17 jaar oud dus! Deze producer heeft wereldwijd naam gemaakt door 39 nummers door elkaar te mixen in de single Pop Culture. Hij mag nu al samenwerken met grote namen uit de dancewereld als Deadmau5 en Swedish House Maffia. Ik doe het hem niet na… Een goede afsluiter van een druk dagje.

~ door De Nater op 11/01/2012.

Eén reactie to “Eurosonic/Noorderslag 2012: De Donderdag”

  1. […] ook hun debuutalbum. Ze braken door op ESNS09 en het gaat erop lijken dat ze met hun optreden op ESNS12 hun positie meer verstevigd hebben en nu bij een nog groter publiek de harten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: