Eurosonic/Noorderslag 2012: De Vrijdag

Het programma van #ESNS12 (om het maar even hip weer te geven) is zo uitgebreid dat ik vast niet al het moois kan benoemen in de paar posts, die ik er aan wijd, maar toch zal ik proberen het beste eruit te pikken. Het evenement duurt 4 dagen, waarvan de laatste dag vooral in het teken zal staan van de Nederlandse bands (Noorderslag) en de overige dagen in het teken zullen staan van internationale artiesten. Dit jaar is de nadruk gelegd op Ierland tijdens Eurosonic (het internationale gedeelte). Van alle dagen zal ik mijn blokkenschema aan jullie voorleggen. We naderen bijna het einde, want dit is dag 3 van het festival: de vrijdag.

Eefje de Visser, 20h45 – 21h30 (De Spieghel)
We beginnen vandaag met onze Goudse trots van het moment: Eefje de Visser. Kon je haar laatst nog zien tijdens kaarsjesavond, nu staat ze op Eurosonic én Noorderslag! Ze wordt ook wel de vrouwelijke Spinvis genoemd, een titel die ook Roos Reebergen (van Roosbeef) eens heeft mogen ontvangen, maar Eefje is toch wat toegankelijker dan Roos. Voor een uitgebreide recensie kan je hier terecht.

Mr. Polska, 21h30 – 22h00 (Platform Theater, Patio)
De volgende is een oude bekende voor ons, want deze Pool van het vorige jaar is Naatje’s Plaatje geweest. Dit is voor het grote publiek waarschijnlijk de eerste keer dat ze live met hem kennis maken. Uiteraard heeft hij vorig jaar veel opgetreden, maar dit moet toch wel echt zijn live doorbraak zijn, daar waar hij al een doorbraak had gemaakt met zijn EP De Boswachter en eigenlijk is zijn echte doorbraak gekomen door Vinger op de Klitter. Dit optreden staat in ieder geval met koeienletters op mijn programma. Mocht het uitgezonden worden natuurlijk.

Cast of Cheers, 22h00 – 22h40 (Machinefabriek)
Goose. Nee, ik heb het nu niet over die Belgische band waar ik lyrisch over ben, ik heb het over de lekkere single van deze Ieren. De manier waarop er gezongen wordt, zet je in een bepaalde sfeer, die ervoor zorgt dat je meteen wilt meezingen. Het vrolijke instrumentale werk, dat op een gegeven moment heel erg lijkt op een stukje in een nummer van C-Mon & Kypski (vind ik dan) vergroot die sfeer ook nog eens en dan zit je omgeving met de gebakken peren, want ja, dan moet je wel.

DVA, 22h15 – 23h00 (Grand Theatre, Up)
Het vrolijke hoekje is goed vertegenwoordigd vandaag, want dit Tsjechische echtpaar (of broer en zus?) maakt evenals the Cast of Cheers vrolijke muziek. Tutanc is daarvan een goed voorbeeld. Ze vragen je ook constant om te dansen in het nummer, dus dat doen we dan maar. Goed genoeg om heen te gaan na Cast of Cheers.

Automatic Sam, 23h00 – 23h45 (De Walrus)
Terug naar Nederlandse bodem met een bandje dat automatisch Sam is *ba dum tsjj*. Ze maken heerlijke vuige rock in de categorie naar de grond kijken en gooi je haren maar los. Je zou wellicht een vergelijking kunnen trekken met Triggerfinger, en met Shaking Godspeed, maar dat is logisch: de zanger was de drummer bij Shaking Godspeed.

Jungle By Night, 00h10 – 00h55 (Forum Images)
Het wordt vandaag weer een latertje, want dit jonge gezelschap is een absolute must see. Met hun vrolijke afrobeat braken ze vorig jaar door en ze blijven op die stijgende trend. Het is hopen dat ze snel een album gaan uitbrengen, want een self-titled EPtje is natuurlijk niet genoeg. Al kan je wel stellen dat de krachtige nummers tellen voor meer dan een EP, maar toch hoop ik dat dat album snel komt. Zoals gezegd is het vrolijke afrobeat, die je heerlijk in de lente of zomer kan opzetten. Je gaat er van dansen, maar je blijft er ook rustig bij relaxen.

Batida, 00h30 – 01h15 (Grand Theatre, Main)
We sluiten de dag af met een danceact uit dezelfde contreien als Buraka Som Sistema (u weet wel, van die foute plaat), vandaar dat het zo goed klinkt. Het nummer Bazuka heeft ook veel overeenkomsten met dat ene foute nummer van Buraka Som Sistema, Hangover. Een mixtape die gratis te beluisteren is op het internet, hier, heeft ook wel iets weg van een vrolijke flamingo. Ben heel benieuwd wat het zal brengen.

~ door De Nater op 12/01/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: