Eurosonic/Noorderslag 2012: De Zaterdag

Het programma van #ESNS12 (om het maar even hip weer te geven) is zo uitgebreid dat ik vast niet al het moois kan benoemen in de paar posts, die ik er aan wijd, maar toch zal ik proberen het beste eruit te pikken. Het evenement duurt 4 dagen, waarvan de laatste dag vooral in het teken zal staan van de Nederlandse bands (Noorderslag) en de overige dagen in het teken zullen staan van internationale artiesten. Dit jaar is de nadruk gelegd op Ierland tijdens Eurosonic (het internationale gedeelte). Van alle dagen zal ik mijn blokkenschema aan jullie voorleggen. De laatste dag alweer van dit prachtige festival, dus: Noorderslag en de Popprijs! We spreken dus over zaterdag.

Kypski & The Matangi String Quartet, 20h00 – 20h45 (Binnenzaal)
Het neerlandse festijn begint bij een virtuoos op het gebied van de skratch, waarover ik recentelijk nog een recensie heb geschreven. Een goede inkomer voor een dag, die bij voorbaat al top gaat worden.

Lefties Soul Connection, 21h15 – 22h00 (Bovenzaal)
Zelf was ik verbaasd toen ik ontdekte dat één van de helden van vorig jaar gewoon uit Nederland komt. Lefties Soul Connection zijn met hun funk (de naam is misleidend, ik dien een klacht in) teruggegaan naar oude vervlogen tijden, maar toch staan ze aan de wieg van iets wat we garagefunk kunnen noemen. Ik ga niet verkondigen dat dit een must see is, maar hun live prestaties zullen mij zeer benieuwen.

Spinvis, 22h30 – 23h10 (Kleine Zaal)
Wat wel een absolute must see is, zijn deze ouwe rotten. Spinvis heeft met hun album Tot ziens, Justine Keller de Nederlandse grondvesten weer redelijk doen schudden en ze eindigden dan ook vorig jaar hoog in de eindlijstjes. Eefje de Visser werd vergeleken met Spinvis, maar dit zijn de helden zelf. Hun live performance tijdens de show van GI:EL was ook niet onaardig, dus dat beloofd zeker wat voor op Noorderslag!

Rats on Rafts, 23h00 – 23h30 (Kelder)
Vorig jaar, toen het Naatje’s Plaatje was, riep ik aan de telefoon, nee, schreeuwde ik uit dat dit de belofte voor 2012 moest gaan worden. Wel, ze horen nu bij de 12 van 3voor12, maar ze hebben nog geen echt live optreden voor het grote publiek gedaan (afgezien van dat veelbesproken optreden tijdens DWDD). Noorderslag zal dus, wat liveperformance, hun eerste wapenfeit zijn. De jongens maken lekkere nederrock, iets wat zeldzaam is heb ik het idee. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze onder de druk bezwijken en alle tracks van hun album the Moon is Big totaal naar de maan helpen, daar ga ik echter niet van uit.

Blaudzun, 23h30 – 00h10 (Kleine Zaal)
Wat een pech, één van de grootste Nederlandse artiesten van het moment (volgens de critici) heeft een optreden tijdens de uitreiking van de Popprijs. Het album Heavy Flowers werd door de gevestigde pers net als hun vorige albums lovend ontvangen en wederom was de kreet dat het on-Nederlands goed was. Hun single Elephants draait dan ook overuren hier en het album staat ook regelmatig op. Persoonlijk ga ik wel naar de Popprijs kijken, dus ik vind het zeer spijtig dat ze tijdens de Popprijs geprogrammeerd staan…

Popprijs, 23h30 – 00h15 (Grote Zaal)
Grote vraag is natuurlijk: wie wint de prijs dit jaar? Wat mij betreft zou het terecht zijn als De Staat de prijs in ontvangst mocht nemen. Ze zijn als één van de weinige origineel en vernieuwend in het landschap van de Nederrock en dat exporteren ze ook nog eens naar het buitenland. Aangezien de prijs vooral over prestaties in het vorige jaar gaan, klap ik echt dicht, want buiten De Staat zijn er niet zo bijster veel acts geweest die mijn hartje sneller hebben doen kloppen. Ja, Spinvis, maar die heeft de prijs al eens in ontvangst mogen nemen…

Nobody Beats The Drum, 01h00 – 01h45 (Binnenzaal)
Mijn sinterklaascadeau van het vorige jaar, waar ik duurzaam plezier van heb. Het album Currents van NBTD. Lezers van dit blog zal het niet ontgaan zijn dat ik een fan ben van deze jongens. Het is harder dan hard, strakker dan strak en vetter dan vet. De neiging om los te gaan is groot, zeer groot. Dat is de bedoeling ook geweest van het album: een aardbevingsmachine heeft als inspiratiebron gewerkt. Absolute toppertjes van dat album zijn natuurlijk Blood on my Hands, Girls Suck, maar ook Radikal Device is een nummer van hoog niveau.

Le Le, 02h10 – 02h30 (Bovenzaal)
Een succesvol zijprojectje van Faberyayo, bekend van de Jeugd van Tegenwoordig. Met Luxe Bene en Skinny Jeans maakten ze al wat los in ons kikkerlandje en met hun gloednieuwe single Neen verovert dit projectje vele harten. De invloed van de Jeugd is goed terug te horen, maar dat zorgt niet voor minder plezier.

Coevorduh, 02h50 – 03h10 (Bovenzaal)
Dat andere lid van De Jeugd van Tegenwoordig, Vjeze Fur, heeft ook een succesvol zijprojectje. De enige, die hier mist is de ‘Neger des Heils’, want Wiwa & Friends staan er ook. Bij dit projectje is ook de invloed van de Jeugd goed terug te horen, beter nog dan bij Le Le. Coevorduh kennen we als de foutste plaat van het vorige jaar, maar wel zo’n plaat die je blijft opzetten. Meer werk ken ik niet van Coevorduh.

~ door De Nater op 13/01/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: