Muziek een kunstvorm?

Vandaag kreeg ik te horen dat muziek geen kunstvorm meer zou zijn. Een interessant uitgangspunt, want ik ben van mening dat muziek zeer zeker wel een kunstvorm is. De persoon in kwestie was van mening dat de enige kunstvorm in de muziek te vinden was in de Opera. Absolute onzin wat mij betreft.

Een van de argumenten was dat je tegenwoordig muziek gewoon gratis van het internet kan halen. Een schilderij, daar kan je een foto van maken, maar dat geeft niet dezelfde sfeer als het schilderij zelf. Zo zou het dus ook zijn bij de muziek, maar dan wordt het sentiment van vinyl gewoon even vergeten. Dat sentiment is groots! Moet je natuurlijk wel een platenspeler hebben, maar dat is tegenwoordig gewoon weer te koop volgens mij. Vinyl is immers weer helemaal hip. Het leggen van zo’n plaat op de platenspeler, het vakkundig aanbrengen van de naald op de vinyl, het kraken van de plaat, ondanks dat ik 17 ben, heb ik het nog allemaal meegemaakt en kan ik beamen dat dit een groots sentiment geeft. Kortom: downloaden geeft dan misschien niet de genoegdoening, maar vinyl zeer zeker wel en het sentiment is in dat geval gelijk aan een echt schilderij.

Naast het downloadargument, kwam diegene ook met het argument dat alles wat met de computer was gemaakt, het elektronische, geen kunst meer was. Onzin! Kijk bijvoorbeeld naar Sufjan Stevens. Sufjan Stevens is bekend van Illinois, maar heeft ook een prachtwerk geleverd met the Age of Adz en dat is voor een groot deel ook elektronisch. Het album Age of Adz is wat mij betreft te scharen in de kunstwereld, want wat een genialiteit komt ervanaf. Ook elektronische muziek kan dus kunst zijn.

Dan heb je nog de live optredens. Buiten de muziek komen er bij een optreden van Jónsi ook nog veel andere elementen om de hoek kijken. Er wordt dan een hele etalage opgebouwd waar een projectie is afgebeeld. Veel mensen die dat zien zijn sprakeloos. Dat is ook kunst. Overigens kan je hetzelfde zeggen over bijvoorbeeld Sufjan Stevens. Het optreden dat hij gaf naar aanleiding van Age of Adz was één grote kunstvertoning.

Je kan dus stellen dat muziek wel degelijk nog steeds een kunstvorm is. Misschien niet de mainstream muziek, maar toch zeker wel de muziek waar langer over nagedacht is dan een maand. Prachtige voorbeelden zijn Sufjan Stevens en Jónsi. Om mijn betoog nog meer kracht bij te zetten, nog 2 prachtige liedjes van deze 2 artiesten.

Advertenties

~ door De Nater op 13/02/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: